Замяна и връщане на артикули

Замяна, връщане и рекламация на чорапогащници, клинове и силиконови чорапи не се приемат, поради спецификата на артикулите.

Замяна и връщане на бикини не се приемат, поради хигиенични изисквания относно артикулите и тяхната специфика.

Купувачът спрямо Закона за защита на потребителите има право да замени или върне заявен от него Продукт в рамките на 14 /четиринадесет/ календарни дни от датата на пристигане на артикула в офиса на Еконт или Спиди или при доставянето му до посоченият адрес от клиента освен посочените по-горе /чорапогащници, клинове,силиконови чорапи и бикини/.
Ако купувачът заяви, че желае да замени поръчаният от него продукт в четиринадесет дневен срок, следва да уведоми Търговеца и да върне Продукта в неговата оригинална опаковка, с оригиналните етикети, без индикации,че Продуктът е употребяван или повреден по някъкав начин. 
Артикулът може да бъде заменен със същият или нов такъв, като при разлика в цените сумата ще бъде възстановена или  ще бъде сложена като наложен платеж при изпращането на новата пратка.
Като при замяна или връщане на продукт цената на доставката в двете посоки се заплаща от клиената.

Задължително условие при замяна на продукт е да е сложен индикатор за ЧУПЛИВО и преглед на продукта, като това трябва да се заяви в куриерската фирма /ЕКОНТили СПИДИ/ от клиента при предаването на продукта. Всяка пратка се преглежда и при установяване на липса на някои от изискванията пратката няма да бъде приета и сумата няма да бъде възстановена!

При връщане, ако клиента се е възползвал от безплатна доставка (т.е. доставката към куриера е заплатена от онлайн магазин Лемила вместо от клиента), то тогава клиента дължи възстановяване на разхода за куриерската услуга.